Tid, ord og handling regenererer landbrugets natur

Landbrug kan og skal være et svar i klima-, miljø- og biodiversitetskriserne

Øm Klostergaard er først og fremmest et 100 hektar landbrug. Vi laver regenerative forsøg for at efterleve vores forandringsteori om et fødevaresystem indenfor de planetære bæregrænser:

  • Vi arbejder for at gøre de regenerative principper operationelle.

  • Vi dokumenterer de naturbaserede virkemidlers potentiale.

  • Vi samarbejder og vidensdeler om demokratisk skalerbar regeneration.

Vores samtids bagtæppe er de overskredne planetære bæregrænser.

Øm Klostergaard er et landbrug, som laver regenerative forsøg - vi forvalter 100 hektar. Vi arbejder for at gøre de regenerative principper operative i en dansk kontekst via forsøg, monitorering og vidensdeling. Vi ser os selv som en lokal aktør, men i et globalt og fælleseuropæisk perspektiv.

Når vi snakker landbrug i Danmark, er vi nødt til at forholde os til kravene fra EU og ikke mindst FN’s klimarapporter. Vi lever i en svær og vanskelig overgangstid. Vi tror på, at landbruget i Danmark kan blive en del af svaret på klima-, miljø- og biodiversitetskriserne snarere end en stadig kilde til forværring.

Vi undersøger det regenerative potentiale indenfor de planetære bæregrænser

Øm Klostergaard er også et økosystem, en vidensplatform og et fællesskab. Vi ser de økologiske kriser som en læringsproces, der først og fremmest beder os om at forstå naturen som en kontekst og et udgangspunkt, vi er nødt til at tage hensyn til i alt, hvad vi foretager os.

Vi afholder løbende foredrag og arrangementer, der understøtter og udfordrer vores arbejde, og vi stræber efter at gøre denne vidensdeling fælles via blandt andet publikationer og online ressourcer.

Alt tyder på, at vi er nødt til at se landbruget ikke som en måde at udnytte naturen på eller som en modsætning til den, men som en aktiv del af naturen, der via omhyggelig planlægning og forvaltning kan indgå i og understøtte både arter, økosystemer og lokalsamfund.

Regenerativt landbrug er relevant i dag, fordi tabet af kulstof i jorden er så omfattende, både i Danmark og globalt. Det er snart fire år siden, at FN var ude med en ny rapport, der råbte vagt i gevær angående jordsundhed, erosion og ørkendannelse, men vi mangler stadig at se en passende respons, ikke mindst i Danmark.

Det regenerative landbrug bliver set som et svar på denne krise, fordi fokus i dyrkningen skifter væk fra afgrøder til jordens tilstand. Når vi dyrker jorden er det med andre ord ikke alene vigtigt, at vi får et afkast i form af afgrøder, men også at jorden fremover vil kunne dyrkes.

Den gennemgående faktor i det, der i dag kan kaldes den regenerative jordbrugsbevægelse, er, at jorden går fra at blive betragtet som et vækstmedie til at blive betragtet som levende i sig selv. Det medfører både en række hensyn, der skal tages i praksis, men også en række muligheder for øget jordliv, kulsstofbinding og modstandsdygtighed overfor klimaforandringer.

Det er arbejdet henimod denne forandring i både praksis og natursyn, vi gerne vil dele.

Vi kan ikke snakke om landbrug uden at forholde os til arealanvendelse og skadevirkninger

Menneskeheden er i vores tid blevet en geologisk faktor og landbruget står ikke længere udenfor den erkendelse.

  • Landbruget optager 2,6 mio. hektar svarende til 60% af Danmarks areal.

  • 76% af markerne bruges i dag til foder, primært til kvæg og svin.

  • Kun 5 ud af 109 danske kystområder er i god økologisk tilstand.

Landbruget er verdens største landbaserede økosystem, deri dets omfattende potentiale, læs mere om vores forandringsteori og landbrug.